mandag 22. desember 2014

Uke 51 - Draumene me ber på, og å legge grunnlaget for gjenfinnelse av SELV. -God jul!

Det er den draumen

 Det er den draumen me ber på
at noko vedunderleg skal skje,
at det må skje - 
at tidi skal opna seg
at hjarta skal opna seg
at dører skal opna seg
at berget skal opna seg
at kjeldor skal springa - 
at draumen skal opna seg,
at me ei morgonstund skal glida inn
på ein våg me ikkje har visst um.
                                                      
                                                                 Olav H. Hauge


Det er den draumen me ber på, at noko vedunderleg skal skje..

 
Nå er grunnlaget lagt.
Det var en forventningsfull gjeng som begynte på helse og helhet linja i slutten av august, fulle av håp, forventninger, bærende på drømmer, nysgjerrighet og lengsler. Noen visste akkurat hva de ønsket, andre visste mer hva de ikke ønsket seg. Felles hadde alle den linja de hadde valgt som faglig fordypning dette folkehøgskoleåret. Nå har høstsemesteret på helse og helhet linja, her ved Hadeland folkehøgskole, kommet til veis ende. Når vi titter tilbake har det vært en lang, mangfoldig og innholdsrik høst: Urtesanking, landskapsvandring, aromaterapiundervisning, massasje, fotsoneterapi, diagnosemetoder, utflukt til Alvdal og destillering av eteriske oljer, mindfulness, meditasjon, fordypning i selvutvikling og chakraarbeid, akupressur, alternativmessa, qigong og oppvisning, bli kjent-leker, dramaleker, yoga og hermegåsa.  -Og alt det som skjer i en gruppe, som vanskelig beskrives med ord, men som sitter som avtrykk i sjel og kropp, og blir minner for resten av livet, på godt og vondt, og som bidrar til vekst og livsvisdom. Denne uka har vi avslutta skoleåret, med yoga, meditasjon og en grundig julevask, julekonsert og julemiddag.

Nå er grunnlaget lagt, og vårsemesteret byr på fordypning og forberedelser til studietur. -Også åpner vi elevbedriften, til lokalbefolkningens (og elevenes) store glede! Det gleder vi oss til, alle sammen. Men før det er det pause. Juleferiepause.

Fokus og defokus
I en aktiv selvutviklingsprosess er defokus like viktig som fokus. Det betyr ikke å gi fullstendig blaffen, men å bevege seg på hver sin side av linjen av aktiv aktivisering og en åpen inkluderende akseptering. Balanse. Det er mellom linjene at historien ofte leses. Og det er i pausene, i flytsonen at innsiktene ofte kommer. Men uten innsats, ingen avkastning. Derfor er et aktivt, forpliktende fokus like viktig som defokus. Og det beste vi kan gjøre, i tillegg til å rydde tid, plass og rom hvor vi kan være oss SELV, akkurat slik vi er, det er å være sammen med mennesker og dyr som vi setter pris på, og som setter pris på oss, uten at vi trenger å gjøre noe for det. Avstand og endringer skaper perspektiv. Det er når vi kommer tilbake til det vante at vi kan se hvordan vi har vokst og endret oss, og det er vekke fra hverdagslivet at vi kan se det hverdagslige i et nytt lys.

Vi har det vi søker
Ofte er det vi søker nettop det vi har, vi bare har ikke øyne på det, for tiden, av forskjellige årsaker, og trenger å gjenfinne SELV. Ta oss selv på alvor, bruke tiden på det som virkelig taler til oss, tillate lekenhet, flytte "hjem" i oss, og tenne ilden i våres indre, legge ekstra brensel på den, og la lyset skinne ut av våre øyne. Neste semester blir spennende for nettop det, og med Hans Børlie sitt "Ett er nødvendig", er det bare en ting å si: God, fredfull, pausefylt jul og de beste ønsker og drømmer for det nye året!


Ett er nødvendig

Ett er nødvendig - her
i denne vår vanskelige verden 
av husville og heimløse

å ta bolig i seg selv

Gå inn i mørket 
og pusse sotet av lampen

Slik at mennesker på veiene
kan skimte lys
i dine bebodde øyne

                                                   Hans Børlie

GOD JUL og GODT NYTT ÅR!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar